Amendă uriașă pentru British Airways după ce hackerii au furat datele a sute de mii de clienți
Jul 09, 2019    
News, International    
1138

Amendă uriașă pentru British Airways după ce hackerii au furat datele a sute de mii de clienți

Compania British Airways a fost amendată cu 183 milioane de lire sterline pentru încălcarea legii privind datele personale.

Compania aeriană deținută de IAG declară că a fost "surprinsă și dezamăgită" de pedeapsa din partea Oficiului Comisarului pentru Informații (ICO).
La vremea respectivă, BA a spus că hackerii au efectuat pe site-ul său un "atac criminal sofisticat și rău intenționat".
ICO a declarat că este cea mai mare sancțiune pe care a dat-o vreodată și este prima făcută publică în conformitate cu noile reguli.

Ce s-a întâmplat?

Potrivit ICO, măsura vine după ce utilizatorii site-ului British Airways au fost redirecționați pe un site fraudulos, furându-se datele la aproximativ 500,000 clienți.
Comisarul pentru Informații, Elizabeth Denham, a declarat: „Datele personale ale oamenilor sunt personale. Când o organizație eșuează în protejarea lor de furt, pierderi sau pagube, este mai mult decât o neplăcere. De aceea, legea este clară – atunci când se încredințează date cu caracter personal, trebuie să aveți grijă de ele. Cei ce nu fac asta, vor fi cercetați de biroul meu pentru a verifica dacă au luat măsurile necesare pentru protejarea drepturilor fundamentale de confidențialitate.”
Incidentul a fost dezvăluit pentru prima dată la 6 septembrie 2018, iar BA a afirmat inițial că au fost afectate aproximativ 380 000 de tranzacții, însă datele furate nu au inclus detalii despre călătorie sau pașaport.

Care sunt noile reguli?

Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) a intrat în vigoare anul trecut și a reprezentat cel mai mare impact asupra confidențialității datelor din ultimii 20 de ani.
Sancțiunea aplicată BA este prima care a fost făcută publică de la introducerea acestor norme, ceea ce face obligatorie raportarea încălcărilor securității datelor către comisarul pentru informații.
De asemenea, a crescut pedeapsa maximă la 4% din cifra de afaceri. Pedeapsa BA reprezintă 1,5% din cifra de afaceri globală în 2017, mai mică decât maximul posibil.
Până în prezent, cea mai mare penalizare a fost de 500 000 de lire sterline, impusă Facebook pentru rolul său în scandalul de date Cambridge Analytica. Acesta a fost nivelul maxim permis de vechile reguli de protecție a datelor aplicate înaintea GDPR.

default name

Unde ajung banii?

Pedeapsa este împărțită între celelalte autorități europene de date, în timp ce banii care vin la ICO merg direct în Trezorerie.
Este de datoria persoanelor fizice să solicite bani de la BA, care nu a furnizat nicio informație cu privire la plata unei compensații.
În conformitate cu regulamentele, autoritățile din UE ale căror rezidenți au fost afectați vor avea, de asemenea, șansa de a comenta concluziile ICO.