Ideile principale în cadrul seminarului: „Protecția datelor cu caracter personal”
Aug 14, 2019    
Events, News    
1747

Ideile principale în cadrul seminarului: „Protecția datelor cu caracter personal”

Prelucrarea datelor cu caracter personal este o operaţiune sau serie de operaţiuni asupra acestor date, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, păstrarea, restabilirea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ştergerea sau distrugerea.

Despre aspectele legislației naționale şi celei comunitare ce ţin de datele cu caracter personal, s-a discutat în cadrul seminarului: „Protecția datelor cu caracter personal în contextul erei digitale” din data de 08.08.2019.

default name

Participanții în cadrul evenimentului au fost informați cu privire la:
  1. Ce presupune cadrul legislativ existent;
  2. Care sunt actele în temeiul cărora sunt protejate datele cu caracter personal;
  3. Cine sunt operatorii datelor cu caracter personal;
  4. Care este categoria specială a datelor cu caracter personal;
  5. Documente necesare pentru asigurarea protecției datelor cu caracter personal în cadrul organizației/companiei;
  6. Procedura de implementare a cadrului legal în domeniul protecției datelor cu caracter personal.
Speakerii de la evenimentul organizat, dna Natalia Rusu - Analist în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal, Asociaţia pentru Protecţia Vieţii Private și dl Sergiu Bozianu - Expert naţional, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private au atras atenția că, pentru implementarea prevederilor cadrului legal fiecare operator de date cu caracter personal este obligat să asigură ajustarea cadrului instituțional la prevederile legale și să depună actele necesare la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

default name default name
Documentul instituțional de bază se numește politica de securitate a datelor cu caracter personal care foarte clar descrie toate detalii privind măsurile de securitate pentru securitatea datelor, reieșind din pericolele potențiale și riscurile identificate. Scopul acestor măsuri este în preîntâmpinarea prelucrării ilicite a datelor cu caracter personal în respectarea principiului de confidențialitate a acestor măsuri. În cazul prelucrării categoriei anumite a datelor, se includ în politica de securitate şi implementează cerințele stabilite pentru nivelul respectiv de securitate a sistemelor informaționale.

Victor Cioclea - Administrator RTS și Andrei Rusnac - Expert în securitate informațională RTS au venit cu propuneri și soluții eficiente privind asigurarea protecției datelor cu caracter personal și prevenirea scurgerii de date confidențiale în cadrul unor organizații cum ar fi Palo Alto Networks și Bitdefender , precum și au argumentat principiile de funcționare a soluției de securitate a datelor în cadrul companiei și riscurile la care sunt supuse în caz de omitere a acestora. Reieșind din asta, implementarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal devine imposibilă în afara lucrărilor de creare, dezvoltare şi exploatare a sistemului informațional în care sunt sau vor fi prelucrate aceste date.

Altfel măsurile selectate devin incompatibile cu segmentul TIC și/sau procesele de business a organizației/companiei, și vor exista parțial sau doar pe hârtie.

default name default name
În scopul organizării și altor evenimente interesante organizațiile din domeniul protecției datelor cu caracter personal, securității informaționale și-au exprimat disponibilitatea de a consulta și pe alte subiecte care vor fi să faciliteze munca persoanelor interesate precum și evitarea situațiilor de aplicare a sancțiunilor.

În cazul în care ați fost prezent la acest seminar, lăsați-ne opinia dumneavoastră, completând ancheta de mai jos:

Formular Feedback