Infectare masivă cu virusul ,,WannaCry”
May 13, 2017    
News, International    
2353

Infectare masivă cu virusul ,,WannaCry”

RTS Vă informeaza despre existența gradului sporit de Infectare masivă cu virusul ,,WannaCry” ce solicită răscumpărare financiară.

Virusul se răspândește rapid în reațeaua globală, începând cu ziua de vineri (12.05.2017). Aplicația malițioasă criptează fișierele calculatorului, capturează ecranul cu o interfață de avertizare și cere o plată de 300 $ în moneda Bitcoin pentru deblocarea fișierelor din calculator.

default name
Vă rugăm să fiți precauți și să vă abțineți de la deschiderea fișierelor recepționate prin intermediul aplicațiilor de comunicare (email, skype, viber, etc.) de pe conturile altor instituții sau organizații naționale sau internaționale.

Sfaturi utile:
  • Nu deschideți scrisori de la abonații necunoscuți;
  • Nu utilizați schimbul de fișiere prin discurile de rețea ale colegilor, sau serverele publice.


Un atac cibernetic care utilizează unelte, despre care se crede că a fost furat de la Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) a lovit organizații din întreaga lume. Există rapoarte de infecții în 99 de țări cu peste 75 000 de cazuri de răscumpărare - cunoscută sub numele de WannaCry și variante ale acelui nume. Printre cele mai grave lovituri se numără Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Anglia și Scoția. Malware-ul (virusul) sa răspândit rapid începând cu vineri.

Aplicația dăunătoare criptează fișierele calculatorului, capturează ecranul cu o interfață de avertizare, și cere o plată de 300 $ în moneda Bitcoin pentru a debloca fișierele pentru fiecare calculator. De-a lungul zilei de vineri și sâmbătă alte țări, în special din Europa, au raportat infecții. Țintele pot fi băncile naționale, ministerele, agenții și întreprinderi de stat etc.

În Spania, au fost lovite de asemenea și numeroase firme mari, printre care gigantul telecomunicații Telefonica, firma Iberdrola și furnizorul de utilități Gas Natural. Oamenii trimit mai multe fotografii ale computerelor afectate, inclusiv o mașină de bilete de cale ferată locale în Germania și un laborator de calculatoare universitar din Italia. Producătorul de automobile din Franța, Renault Telecom, compania americană de distribuție FedEx, autorități locală din Suedia de asemenea au fost afectate. Atacurile par a fi implementate printr-un program-vierme care se răspândește singur între computere. Odată ce WannaCry se află în interiorul unei organizații, va vâna mașinile din rețea (respectiv discurile publice) și le va infecta. Respectiv apariția în instituție poate avea loc prin fișiere infectate și transmise prin diferite canale de comunicare.

Articole utile: