Atacuri cibernetice asupra producătorilor vaccinului anti covid
Jul 06, 2021    
News, International, Diverse, Articole    
91

Atacuri cibernetice asupra producătorilor vaccinului anti covid

Cine deține deja un vaccin sau un medicament împotriva coronavirusului este bogat și puternic. Cercetările proprii sunt scumpe, spionajul cibernetic este ieftin de asta încercările de furt se înmulțesc.

Recent a fost afectat departamentul de cercetare de la AstraZeneca. Angajații producătorului de vaccin britano-suedez au primit prin email oferte false pentru locuri de muncă, mult mai bine plătite, anunța agenția de știri Reuters, la sfârșitul lunii noiembrie. Mesajele conțineau, de fapt, instrumente de atac cibernetic, prin care se accesa practic aparatura de lucru a dezvoltatorilor de vaccin. Sursele care au dorit să își păstreze anonimatul au anunțat că indiciile privind sursa atacului duc spre Coreea de Nord.

Vaccinurile împotriva coronavirusului echivalează în acest moment cu o minune în industria farmaceutică. Resurse imense au fost și vor fi investite pentru dezvoltarea unui tratament eficient. Bunăstarea economică a națiunilor depinde de acest medicament. Evoluțiile impresionante ale acțiunilor de la Bursă după anunțarea descoperirii vaccinului de către BionTech și Pfizer oglindesc perfect acest adevăr.

Președintele BSI Schönbohm: Risc major de atacuri cibernetice

Nu trebuie să mai mire pe nimeni că, în această etapă, unii actori preferă să o ia pe scurtătură și să profite de realizările cercetătorilor străini. Mijlocul preferat de spionajul industrial în era digitală rămâne atacul cibernetic.

Prin urmare, președintele Oficiului Federal pentru Siguranța Tehnicii Informaționale, BSI, Arne Schönbohm, apreciază riscul de atac asupra concernelor farmaceutice și a producătorilor de vaccinuri ca fiind extrem de ridicat. În discuția cu DW, Schönbohm a explicat că BSI deține informații referitoare la mai multe atacuri cibernetice asupra unor companii farmaceutice, institute de cercetare sau universități. "Riscul unor atacuri directe asupra centrelor de cercetare se menține", mai avertizează președintele BSI.

Autoritatea germană a fost însărcinată să vegheze la securitatea tehnicii informaționale, BSI a avertizat preventiv compan iile germane față de posibile atacuri. Oficiul oferă și consiliere în scopul protecției de atacuri cibernetice, atât producătorilor cât și prestatorilor de servicii și furnizorilor acestora.

Serie de atacuri cibernetice

În Germania nu este deocamdată cunoscut niciun atac reușit asupra companiilor farmaceutice. Dar cazul AstraZeneca arată cât de periculoasă este situația actuală. La mijlocul lunii noiembrie, un manager de top de la Microsoft relata pe blogul companiei, despre atacurile cibernetice asupra a șapte renumite companii producătoare de vaccinuri din Canada, Franța, India, Coreea de Sud și SUA. La originea acestor încercări au fost identificate două grupări de hackeri din Coreea de Nord și una din Rusia. Toate cele trei grupări par a avea legături cu autoritățile respectivelor state.

În luna octombrie, compania nord-americană pentru siguranță cibernetică Crowdstrike identificase mai multe atacuri asupra unor laboratoare pentru vaccinuri din Japonia. În acest caz, la baza încercărilor de sustragere a informațiilor s-ar fi aflat China.

Încă din luna iulie, serviciile secrete din SUA, Canada și Anglia acuzau, într-o declarație comună, hackerii ruși că ar fi atacat mai multe organizații care se ocupau de dezvoltarea vaccinului. Centrul Britanic pentru Siguranță Cibernetică, NCSC, a identificat grupul de hackeri APT29 (advanced persistent threat) care ar fi încercat să "fure o valoroasă proprietate intelectuală". APT29, grup cunoscut și sub denumirea de "Cozy Bear", lucrează potrivit NCSC, "cu o foarte mare probabilitate" în structurile serviciilor secrete rusești.

Acuzații împotriva Rusiei Șeful diplomației britanice, Dominic Raab, s-a plâns că "este absolut inacceptabil ca serviciile secrete rusești să îi ia în vizor chiar pe cei care lucrează pentru combaterea pandemiei." Rusia a respins acuzațiile ca fiind neargumentate.

Expertul finlandez în siguranță cibernetică Mikko Hypponen nu este nici pe departe surprins de faptul că spionajul industrial este girat de stat. "Misiunea serviciilor secrete este de a-și apăra statele în fața unor astfel de atacuri", spune Hypponen în interviul acordat DW. "Ca atare, nu este de mirare că serviciile secrete încearcă să obțină avantaje care să le ajute să își apere națiunea în fața pandemiei."

În raportul prezentat recent de Verfassungsschutz, serviciul german de contraspionaj, se arată că "forțe străine încearcă prin toate mijloacele și căile secrete să își urmărească interesele". Din același raport aflăm că "în mod special, serviciile de informații ale Federației Ruse și ale Republicii Populare Chineze desfășoară activități de spionaj împotriva obiectivelor germane".

Oricare companie poate cădea jertfă atacurilor cibernetice, in situația de pandemie creste rata atacurilor nu numai asupra companiilor ce dezvolta vaccin si medicamente anti-covid-19, ci si asupra tuturor companiilor.

Astfel, Centrul Consultativ în Securitate Cibernetică a companiei Centru RTS propune clienților săi business mai multe soluții antivirus pentru securizarea device-urilor sale, ca: Bitdefender GracityZone Business Security, Bitdefender GracityZone Advanced Business Security, Bitdefender GracityZone Elite, și Bitdefender GracityZone Ultra. Bitdefender este soluția optima pentru securizarea rețelelor la moment.

Este important de a depista riscurile si de a evita eventualele complicații instalând unul din produsele menționate.