Ce framework sa aleg? Laravel!
Jun 17, 2016    
Diverse, Articole    
3858

Ce framework sa aleg? Laravel!

Ce framework sa aleg? Laravel!


Pe parcursul drumului spre un programator, programatorii PhP au de ales intre a folosii un framework deja existent sau a-si crea lor propriile librarii - care impreuna ar insuma un framework. Din pacate, activitatea de a-ti crea un framework propriu are numeroase dezavantaje precum:

  • Reinventezi roata - timpul tau o sa fie in mare parte irosit pentru a crea ceva ce deja exista;
  • Nu poti creea de unul singur ceva mai bun - deoarece la un framework din categoria celor mari lucreaza un numar consistent de persoane, si un numar enorm de programatori ocazionali care aduc mici imbunatatiri.
  • Framework-ul tau il cunosti doar tu, daca o sa lucrezi in echipa o sa fie necesar sa lucrati cu unul pe care-l cunoasteti toti.
  • ...si multe altele
Exista, insa, si un avantaj, creandu-ti propriul framework ai avantajul ca o sa inveti - prin metoda grea dar sigura - cum functioneaza un framework. Reinventarea rotii a fost intotdeauna cea mai buna metoda de a invata ceva.
Dar mai ramane varianta utilizarii unui framework public care este mult mai avansat, testat si utilizat fata de cele proprii care sunt dezvoltate de o singura persoana sau de un grup foarte restrans de dezvoltatori.
Acum vreau sa te ajut sa-ti alegi unul, nu-ti voi prezenta optiunile tuturor, ci doar iti voi recomanda eu unul care a avut cea mai rapida evolutie in utilizare dintre toate framework-urile. Care, in timp, o sa devina cel mai folosit framework.

Laravel Framework

Creat de Taylor Otweel, cu peste 10 carti de unde-l poti invata(eu ti-o recomand pe cea a lui Dayle Rees), o sintaxa usor de memorat, o documentatie oficiala disponibila la http://www.laravel.com extrem de bine facuta si cuprinzatoare - Laravel reprezinta cea mai comuna alegere in privinta framework-urilor PHP in ultima vreme.

Instalarea
Instalarea Laravel este foarte usoara, pentru asta aveti nevoie de getcomposer.org. Nu ai nevoie sa creezi fisiere imense de configurare ca sa folosesti Laravel, totul este cat se poate de simplu.

Functionalitati
  • Laravel are numeroase functionalitati care-l transforma intr-un framework extrem de puternic
  • Are Facades(clase ale caror metode pot fi apelate ca si metode statice, ex: Route::get(), Input::get(), Input::all() si multe altele).
  • Are ORM, deci poti transforma $articole = DB::table('articole')->get(); in $articole = Articol::all();. Un ORM ofera numeroase functionalitati ce-ti confera un control imens asupra aplicatiei.
  • Are o comunitate, poti intra pe http://laravel.io si sa incepi discuta cu ceilalti programatori care folosesc Laravel daca doresti.
  • Design Patterns - Folosind Laravel o sa inveti numeroase design patterns, un subiect frecvent dezbatut printre programatorii php avansati. Dupa cum spun unele voci, dupa ce inveti un framework trebuie sa inveti design patterns, dar de ce sa nu le inveti pe amandoua in acelasi timp?
Si inca extrem de multe, crede-ma: nu-mi ajunge o zi sa scriu toate functionalitatile!

Gata, vreau sa-l folosesc!

Si ce mai astepti? Intra pe http://laravel.com/docs/quick unde se afla documentatia privind "Cum incepi rapid sa folosesti Laravel".

Tine minte, una din cele mai cunoscute vorbe intre programatorii Laravel - "Programatorii fericiti fac cel mai bun cod!".

Cum invat Laravel?


Eu v-am prezentat Laravel, prietenii vostrii au vorbit despre Laravel, twitter-ul vorbeste despre Laravel. Sunt sigur ca acum te intrebi cum il poti invata. In acest articol discutam cateva puncte esentiale in caz ca vrei sa inveti acest minunat framework.

Documentatia oficiala

Unul din primele lucruri care te rog sa-l faci este sa te uiti peste documentatia oficiala, cea de la http://laravel.com/docs/. Nu este despre a retine ce e acolo, ci despre a avea o idee de functiile care exista si cele care nu exista. Fii foarte atent la sectiunea "Where To Start" si capitolele la care face ea referinta, la restul capitolelor poti doar sa arunci o privire scurta.

Carti

Urmatorul pe lista este sa citesti o carte. O carte o sa-ti consolideze ceea ce ai invatat citind documentatia. Eu iti recomand Code Bright de Dayle Rees, chiar si eu am citit-o la vremea mea. Daca vrei inca una, urmatoarea pe care ti-o recomand este Laravel: From Apprentice To Artisan scrisa chiar de Taylor Otwell - creatorul Laravel.

Practica

In timp ce faci primele doua puncte iti recomand sa practici, practici si practici. Nu poti invata nimic fara practica in acest domeniu, practica este mai importanta ca toate. Fa-ti un nou blog, scris de tine in Laravel, sau ce zici sa-ti faci un portofoliu administrabil? Sau propriul management de task-uri?

Tutoriale Video

Comunitatea recomanda site-ul Laracasts, eu momentan nu sunt prea entuziasmat de tutorialele video. Dar mi-am cumparat un abonament si incerc sa arunc un ochi din cand in cand. Poti incerca daca iti plac tutorialele video, avand in vedere cat de multi sunt cei multumiti este o afacere buna. Tutorialele sunt create de Jeffrey Way, un alt profesionist din acest domeniu.

Urmareste

Sa fii la curent cu ce se mai intampla in laravel. L-ai putea urmari pe @taylorotwell pe twitter Poate ca nu-ti plac retelele de socializare. Nici mie. Dar twitter este diferit, pe twitter o sa aflii articolele super interesante - chiar daca sunt in engleza. O sa inveti noi chestii, o sa fii mereu la curent cu toate.

Comunitate

Intra intr-o comunitate. E foarte fun sa te intalnesti cu cineva la o bere si sa discutati despre chestiile care le faceti de zi cu zi in Laravel. Eu fac cinste cu prima cafea, tu faci cinste cu prima bere.

Analizeaza sursa
In caz ca vrei sa fii cu adevarat avansat in Laravel trebuie sa-i cunosti sursa. Sa stii cum actioneaza, cand actioneaza si de ce actioneaza. Sursa Laravel nu este foarte greu de inteles, dar o sa ai nevoie de timp pentru asta. De foarte, foarte mult timp. Sursa Laravel o gasesti pe github la adresa https://github.com/laravel/framework.

Resurse : Laravel


Lista completa : Screencasts : About Laravel : Blogs / Websites / Recipes / Snippets Books : Cheat Sheets
Extra :
via programam.ro