„RockYou2021” – cea mai mare scurgere de date
Jun 15, 2021    
News, International    
232

„RockYou2021” – cea mai mare scurgere de date

Cea mai extinsă colectare de date de până acum, supranumită „RockYou2021”, a fost publicată pe forumurile populare de hacking la începutul acestei luni.

Potrivit unui raport CyberNews, un utilizator al forumului a postat un fișier text de 100 GB cu 8,4 miliarde de date de acces, probabil obținut din scurgeri de date anterioare și atacuri noi, spune Bitdefender.

În ciuda afirmațiilor autorului că documentul conține 82 de miliarde de parole, cercetătorii au remarcat că „numărul real s-a dovedit a fi de aproape zece ori mai mic - la 8.459.060.239 de intrări unice”.

Într-o descriere oferită de creatorul postării, s-a dezvăluit că parolele au o lungime cuprinsă între 6 și 20 de caractere, cu caractere non-ASCII și spații albe eliminate.

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că scurgerea de date RockYou2021 este comparabilă cu scurgerea bazei de date gigant cunoscută sub numele de Compilation of Many Breaches, sau COMB, publicată la începutul acestui an. „Cele 3,2 miliarde de parole divulgate, împreună cu parolele din alte baze de date difuzate, sunt incluse în compilația RockYou2021 care a fost acumulată de persoana din spatele acestei colecții de mai mulți ani”, au declarat anchetatorii CyberNews în raport.

Care sunt riscurile?
Infractorii cibernetici pot folosi baza de date pentru a efectua pulverizarea parolelor sau atacurile cu “brute force”. În această formă de atac, kackerii încearcă o listă de parole obișnuite pe multe conturi online pentru a obține acces și a compromite utilizatorul.

Chiar mai mult, expunerea utilizatorilor la compromisul contului crește de șapte ori din cauza obiceiurilor cibernetice proaste, cum ar fi refolosirea și reciclarea parolelor, ceea ce poate duce la preluarea contului în numeroase aplicații, site-uri web și platforme.

Ce ar trebui să facă utilizatorii?
Amploarea acestei scurgeri de date lasă puțin spațiu pentru dezbateri dacă una dintre parolele contului dvs. a fost expusă. Ca atare, utilizatorii ar trebui să ia în considerare resetarea parolelor ori de câte ori este posibil.

Nu uitați să utilizați o parolă complexă și greu de ghicit, pentru a nu comite aceleași greșeli ca ceilalți accesați statistica celor mai populare parole pentru 2021.

Activați autentificarea în doi factori (2FA) pe toate conturile online compatibile. Dacă aveți probleme de memorarea sau să vă țineți evidența parolelor, căutați un manager de parole de încredere.

Ne respectarea politicei de Securitate informațională rămâne in continuare o norma, afectând milioane de utilizatori de internet în fiecare an. Cu cât știți și controlați mai mult, cu atât este mai ușor să vă gestionați datele și personalitatea online și să vă reduceți riscurile.

Începeți cu verificarea informațiile dvs. personale au fost furate sau făcute publice pe internet cu instrumentul de protecție a identității digitale Bitdefender, numai cu adresa dvs. de e-mail și numărul de telefon, și finisați cu instalarea și licențierea unui antivirus Bitdefender precum Bitdefender TOTAL SECURITY care iți permite să utilizezi orice dispozitiv în Securitate.