Ce este cloud?

vezi detalii
De ceva vreme internetul este desenat in prezentari ca un nor: in engleza "cloud". Azi cand ne referim la cloud, ne referim la ceva accesibil prin intermediul internetului. Deci pentru a ajunge in cloud avem nevoie de o legatura la internet.

Servicii de tip cloud

vezi detalii
Serviciile de tip cloud sunt de mai multe categorii si in continua extindere:

  • stocare date (exemple: Dropbox, Google Drive, Evernote, Picasa, Box.net)
  • servicii de aplicatii (cele mai cunoscute sunt email-ul; gazduirea de site-uri)
  • servicii de platforma (servere virtuale, sisteme de management al clientilor)

Cine foloseste serviciile si solutiile cloud?

vezi detalii
Toata lumea! Toti folosim deja cloud, mai ales pentru email. Toti ne intalnim cu servicii cloud cand navigam pe internet: marea majoritate a siteurilor este gazduita pe diverse servere inchiriate sau pe o platforma inchiriata.

Care sunt beneficiile solutiilor cloud

vezi detalii
Cloud-ul ofera flexibilitate in accesibilitate: poate fi accesat de oriunde. Este disponibil tot timpul: solutiile de tip cloud folosesc centre de date specializate care au sisteme de backup a legaturii la internet si a furnizarii de electricitate.
Pentru orice afacere care se bazeaza pe prezenta online exista riscul sa pice curentul sau legatura la internet la sediul firmei. Daca siteul este gazduit in cloud, probabilitatea ca siteul sa fie inaccesibil este mult redusa (sub 0.03%).
Costurile scazute: o solutie de tip cloud reduce costurile de achizitie si mentinere a serverelor, atat din punct de vedere al achizitionarii sistemelor cat si a angajatilor specializati in IT.
Este usor de extins: ai nevoie de mai mult spatiu sau ai nevoie de mai multa putere de calcul, doar platesti in plus.
Fiind un serviciu, consumi mai mult, platesti mai mult. Consumi mai putin, platesti mai putin.
Nu de putine ori achizitiile se fac dupa principiul: sa-mi ajunga serverul pentru cativa ani. Aceasta optiune duce la costuri initiale ridicate si achizitia unor calculatoare supradimensionate. In cloud este usor sa modifici costurile in sus sau un jos. Intr-o solutie clasica ar trebui schimbat serverul firmei cu totul pentru cresterea performantei. Atata timp cat serviciul din cloud se foloseste pentru interactiunea afacerii cu clientii, nu exista dezavantaje, dimpotriva.

Ce dezavantaje pot aparea?

vezi detalii
Dezavantajele pot aparea cand serviciul este folosit pentru functionarea firmei, si doar daca pica internetul. Un exemplu simplou: folositi un program de contabilitate instalat in cloud si nu merge internetul (sau merge prost) atunci departamentul de contabilitate se poate relaxa, cat timp cei de la IT vor rezolva problema.
O solutie cloud functioneaza bine, daca legatura la internet este foarte buna. O legatura prin fibra optica la reteaua metropolitana se poate apropia de perfomantele retelei locale pentru o firma mica.