Rețele Terestre - Cum să protejați dispozitivele mobile Rețele Terestre - Cum să protejați dispozitivele mobile
Cum să protejați dispozitivele mobile
Noutăți
3442
Cum să protejați dispozitivele mobile

De ce și cum să rezolvi problemele de securitatea mobilă

Când vorbim despre securitatea aplicațiilor mobile, ne referim în primul rând la procesul asociat cu identificarea, analiza și gestionarea riscurilor, care este încorporat în ciclul de dezvoltare software. Acesta acoperă tehnologii și practici care reduc șansele de furt de parole, furt de date confidențiale, hacking și blocarea aplicațiilor.

Analiza continuă a vulnerabilității aplicațiilor mobile este o componentă esențială a securității informațiilor, deoarece permite companiilor să găsească și să elimine defectele chiar și în timpul dezvoltării aplicațiilor mobile, înainte ca acestea să fie lansate.

În mod ideal, analiza de securitate este o combinație de testare manuală de penetrare și analiză automată în timpul ciclului de dezvoltare. Această abordare oferă cea mai mare acoperire a posibilelor vulnerabilități ale aplicațiilor.

De ce este importantă securitatea aplicațiilor mobile?

Fiecare bancă majoră, magazin, companie aeriană are propria sa aplicație mobilă pentru interacțiunea cu clienții - accesul mobil la bunuri și servicii a devenit de mult un loc obișnuit.

Cu toate acestea, popularitatea aplicațiilor mobile și pătrunderea lor în procesele companiilor provoacă creșterea amenințărilor la adresa securității cibernetice. Hackerii lansează tot mai mult atacuri pentru a fura date personale, a fura informații despre tranzacții sau a bloca aplicații.

În efortul de a crea rapid un produs și de a atrage utilizatori, dezvoltatorii scriu adesea cod nesigur, creând astfel vulnerabilități și expunând compania și clienții săi unei amenințări. Atacurile cibernetice pot fi foarte costisitoare pentru o afacere: duc la pierderi financiare directe, dăunează reputației companiei, provoacă amenzi din partea autorităților de reglementare și retragerea clienților.

Riscurile securității mobile sunt în creștere

Companiile folosesc instrumente și practici destul de avansate pentru a-și testa aplicațiile web pentru securitate. Dar dacă vorbim despre software mobil, atunci totul se limitează la verificări manuale periodice. Această situație s-a dezvoltat din cauza lipsei de instrumente de înaltă calitate pentru analiza siguranței și a lipsei de competențe.

Software-ul mobil este semnificativ diferit de aplicațiile web și este potențial mai vulnerabil. Spre deosebire de dezvoltarea web care rulează într-un browser sandbox, aplicațiile mobile rulează pe un dispozitiv conectat la un server cloud și interacționează direct cu sistemul de operare și alte aplicații și stochează informații despre sistem pe dispozitiv.

Soluțiile mobile oferă hackerilor oportunități ample de a ataca. Astăzi, aproape o treime dintre aplicații conțin vulnerabilități precum stocarea informațiilor într-un loc nesigur, transferul de informații nesigur, autorizarea nesigură, capacitatea de a trimite comenzi arbitrare către server, probleme de securitate în bibliotecile open source.

Metode de identificare a defectelor de securitate în aplicațiile mobile

În industria IT, s-au dezvoltat abordări pentru a asigura securitatea aplicațiilor mobile - practici MAST (Mobile Application Security Testing) :

* SAST - analiza statica a codului sursa aplicatiei. Detectează configurația nesigură: caută jetoane, chei de criptare și alte date sensibile, verifică corectitudinea configurației de comunicare în rețea etc.

* DAST - analiza dinamica a aplicatiei. Detectează traficul de rețea nesigur, punctele de intrare care pot fi cauzate de aplicații terțe.

* API ST - Analiza API a aplicației. Analiza mesajelor redirecționate între aplicație și serverul acesteia pentru prezența informațiilor sensibile.

* IAST - Analiza aplicatiei interactive. Monitorizarea fluxului de date aplicației, urmărirea mișcării datelor de la punctele de intrare la funcții potențial periculoase.

Utilizarea regulată a practicilor MAST pentru analiza de securitate va ajuta la asigurarea unei acoperiri maxime a vulnerabilităților aplicațiilor mobile.

Pe lângă practicile MAST, industria a adoptat standarde de securitate precum OWASP Mobile Top 10, PCI DSS, CWE/SANS Top 25. Verificarea acestor standarde ajută la evitarea greșelilor de securitate de bază în dezvoltarea aplicațiilor.

Cum să îmbunătățim securitatea aplicațiilor mobile?

Cinci principii de bază care vor ajuta la creșterea securității ecosistemului mobil al companiei :

  1. Analiza automată regulată a aplicațiilor mobile pentru vulnerabilități în conformitate cu practicile MAST. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza soluții speciale care vă permit să construiți verificări automate în ciclul de dezvoltare DevOps.
  2. Verificarea regulată a aplicațiilor mobile pentru conformitatea cu standardele de securitate a informațiilor din industrie, OWASP Mobile Top 10, PCI DSS, CWE/SANS Top 25.
  3. Teste periodice de penetrare (teste de penetrare) pentru verificarea manuală externă a programelor.
  4. Evaluări regulate ale aplicațiilor mobile lansate pentru a identifica vulnerabilitățile nou raportate, inclusiv în componentele terțelor părți.
  5. Dezvoltarea competențelor echipei pentru a crea cod securizat în primele etape ale dezvoltării aplicațiilor mobile. Programele speciale de instruire pentru dezvoltatori sunt axate pe acest lucru.

Ai putea crede că Mac-ul tău sau Android -ul tău este protejat de programe malware , dar cel mai probabil nu este. Antivirusul Mac xProtect încorporat sau Google Play Protect nu este suficient împotriva amenințărilor de astăzi. Aplicațiile native pentru Mac și Android sunt pline de vulnerabilități de securitate și, fără protecție în timp real, sunt în pericol. Prin urmare, utilizarea unui program antivirus pentru dispozitivul dvs. este esențială.

Atacurile cibernetice evoluează constant, astfel încât virușii sofisticați și ransomware-ul necesită un răspuns rapid și eficient. Software-ul antivirus are un nivel ridicat de malware și detecție a virușilor și poate oferi protecție împotriva oricărui tip de amenințare la securitatea cibernetică.